Wat is kunstrolschaatsen

Kunstrolschaatsen kun je verdelen in  Showrijden en Kunstrijden.

klik hier om de uitzending te bekijken van dit is mijn club.

Bij onze vereniging worden de disciplines Showrijden, Vrijrijden en roldansen gereden. In Nederland zijn er 10 rolschaatsverenigingen verdeeld over het hele land.


Showrijden

Showrijden is het solo, duo, kwartet of in een groep rolschaatsen op muziek waarbij kleding, passen, liften, sprongen één geheel vormen met die muziek. Hier is originaliteit en artisticiteit een noodzaak.

Roldansen

Deze discipline kent 2 categorieën, t.w.: het paardansen en het solodansen (ook wel roldansen genoemd). Het "dansen" is een discipline die nauw aansluit bij het paarrijden. Het grote verschil tussen beide disciplines is dat bij dansen geen sprongen en liften boven het hoofd zijn toegelaten. Belangrijk bij het dansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie moeten uitgevoerd worden. Dit vraagt een goede schaatsvaardigheid.

Vrijrijden

Dit noemt men ook wel kür-rijden. Hierbij rolschaats je op muziek waarbij sprongen, pirouetten en passen één geheel vormen. Dit doet men individueel.

Recreanten

De gedrevenheid en het warme karakter van deze zeer gemêleerde groep mensen zorgt ervoor dat er serieus maar bovendien gezellig getraind wordt. Nieuwe recreanten zijn ook altijd welkom om te komen ervaren hoe leuk en gezellig rolschaatsen kan zijn. De recreantengroep biedt de mogelijkheid om de vrijheid van het rolschaatsen te ervaren zonder dat daarvoor speciale testen dienen te worden uitgevoerd.

Wat heb je nodig om te rolschaatsen?

Rolschaatsen
Voor het rolschaatsen heb je speciale kunstrolschaatsen nodig.
Deze worden regelmatig 2e hands aangeboden, maar zijn natuurlijk ook nieuw te bestellen.

Kleding
Bij het rolschaatsen wordt aangesloten kleding gedragen, zodat de train(st)er de bewegingen kan volgen die een rijd(st)er maakt. Een sportbroekje of legging en een       t-shirt (geen oversized) is al perfect om mee te starten.
Voor de training kan er ook getraind worden in zgn trainingspakjes. Deze lijken op “kürpakjes”, alleen zonder glitters. Voor een wedstrijd vrijrijden en dans worden meestal speciale kür/dans pakjes en panty’s  aangeschaft.
Lange haren moeten vast.

 

Onze sponsors

Geschiedenis

In het midden van de vijftiger jaren doen zich in Kerkdriel een aantal gebeurtenissen voor, die geleid hebben tot de oprichting van rolschaatsvereniging De Ker-Rolls.
Na al die jaren jaar is het nog steeds boeiend om daar op terug te kijken.

Op straat wordt door veel kinderen druk gerolschaatst. Het is een ware rage. Vooral het hardrijden is erg in trek. En natuurlijk mag het wedstrijdelement niet ontbreken.

Kapelaan Barten heeft in het pastorale team van destijds de taak om zich vooral bezig te houden met het jeugdwerk. Hij is op zoek gegaan naar nieuwe vormen van jeugdwerk. In 1956 organiseert hij samen met een aantal jongeren hardrijwedstrijden op de rolschaats. De belangstelling voor deze wedstrijden is groot.

Als in januari 1957 de oude St-Martinuskerk (Het Witte Huis) leeg komt te staan, wordt dit door interne aanpassingen geschikt gemaakt voor het jeugdwerk. Ook zouden er zelfs hardrijwedstrijden in gehouden kunnen worden!

Hanny Nendels uit Eindhoven komt regelmatig haar vakanties doorbrengen bij haar familie in Kerdriel. Zij is in Eindhoven lid van de Eindhovense Roller Club (ERC). Deze vereniging houdt zich vooral bezig met showrijden. Geïnteresseerd in het rolschaatsen, gaat zij uiteraard eens een kijkje nemen in het Witte Huis. Natuurlijk vertelt zij daar over het rolschaatsen in Eindhoven. Kapelaan Barten weet de ERC naar Kerkdriel te krijgen om een demonstratie showrijden te geven in het Witte Huis. Tijdens de demonstratie van ERC moet kapelaan Barten verzucht hebben ‘zoiets moesten wij in Kerkdriel toch ook hebben’. Naast hem zat wethouder Kruitwagen en zijn antwoord was even nuchter als krachtig ‘Man dat kan toch ook!’. En het bleek inderdaad te kunnen. De zaterdag daarop volgend worden de eerste trainingen reeds gehouden die verzorgd worden door Hanny Nendels. En zo was de oprichting van ‘Rollerclub Kerkdriel’ op 2 juni 1957 een feit.

Kapelaan Barten, Martien Lahey (van het postkantoor) en Hanny Nendels zijn de mensen van het eerst uur. In de beginperiode van ‘Rollerclub Kerkdriel’ (de naam Ker-Rolls dateert van 1971) is er nog geen sprake van een officiële vereniging met een bestuur en statuten en dergelijke. Pas in 1967 wordt er een officieel bestuur gevormd. In augustus 1973 krijgen zij de erkenning als vereniging en zijn zij aangesloten als lid van de Nederlandse Rolschaats Bond. In oktober 1975 krijgt de vereniging de bestaande buitenvloer aangeboden door het oudercomité.
Deze vloer werd gedeeltelijk bekostigd via een haantjes verkoopactie. Met deze buitenvloer zijn we in staat om onze buitenshows door het gehele land te presenteren. In 1978 ziet onze eerst kerstshow het levenslicht in het Witte Huis.

In 1986 verlaat de vereniging het Witte Huis en wordt Manifestatiehal De Kreek de thuishaven van de Ker-Rolls. Sinds 1976 neemt de vereniging deel aan nationale en internationale showwedstrijden.
In de loop der jaren hebben De Ker-Rolls vele eerste prijzen en andere podiumplaatsen verdiend. Met hun prestaties draaien ze al jaren mee in de top bij de Nederlandse showkampioenschappen. Naast het showrijden wordt er ook al jaren deelgenomen aan de NK-kunstrijden en ook in dit individuele onderdeel van de rolschaatssport heeft de vereniging al verschillende Nederlands Kampioenen in diverse categorieën voortgebracht.

Trainingstijden

Voor meer informatie stuur een mail naar secretariaat@kerrolls.nl.

U krijgt dan zo snel mogelijk de tijden doorgestuurd.

Locatie

Lid worden?

Om te kijken of je het leuk vind om te rolschaatsen is het verstandig om eerst 4 gratis proeflessen te volgen. Voor deze proeflessen kun je je aanmelden bij Info kerrolls .
 Hierna ontvang je van ons een uitnodiging per E-mail wanneer je 4 achtereenvolgende woensdagen kunt komen rolschaatsen.

Voordat je een proefles gaat volgen dien je je vooraf te melden bij de trainster. Na de 4e proefles kun je aangeven of je lid wilt worden van de vereniging.

Als je besluit om lid te worden kun je hier het inschrijfformulier downloaden en uitprinten, deze kan worden ingeleverd bij de trainster.

Een eventueel lidmaatschap zal dan meteen ingaan.

Voor eventuele vragen kunt u ook terecht bij de trainster of via info kerrolls

Contributie

Basiscontributie ( 1 training) € 26,70 per maand.
Voor elke extra training komt er 2,10 euro bij bovenop de basiscontributie
Inschrijfgeld 10 euro

Bij een vol jaar lidmaatschap dient er over 12 maanden contributie betaald te zijn.

Het lidmaatschap kan schriftelijk worden beëindigd tegen het einde van de kalendermaand met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn van 1 maand.

Dit geldt ook voor de wedstrijdshowtraining en het roldansen.

Contact

Voor vragen, neem contact op met info@Kerrolls.nl